По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе

...
По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе
Коментари Харесай

Съдебната власт във Варна иска нова съдебна палата 


По самодейност на правосъдните институции във Варна, Окръжен съд  бе хазаин на извършена работна среща във връзка създаване на нова правосъдна палата – проблем, който от десетилетия не намира позволение. На полемиката участваха Ерна Якова – ръководител на Районен съд-Варна, Тинка Косева – ръководител на Административен съд-Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна прокуратура-Варна, изпълняващият функционалностите на  Районен прокурор Красимир Конов, комисар Милен Грозев – шеф на Областна дирекция „ Охрана “–Варна и Юлиян Георгиев – ръководител на варненската Адвокатска гилдия, Марин Маринов – ръководител на Окръжен съд-Варна.

Всички участниците в срещата споделиха общите проблеми срещани от жителите, магистратите и юристите, поради 5-те непригодни здания и нездравословните условия, в които са принудени да работят институциите на правосъдната власт в града. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров беше безапелационен, че правосъдната власт би трябвало да се сплоти и да изиска от локалната и държавна власт построяването на нова правосъдна палата, която да събере под един покрив всички институции. По думите му, това е единственото съответно и перспективно решение на съществуващите от години проблеми и би икономисало време и пари, както на жителите, по този начин и на институциите. Владимир Чавдаров уточни, че появилите се хрумвания за даване на постройката на Транспортна болница на правосъдната власт в града, би решила отчасти проблемите на обособени институции, без да е ясно навръх кои, а в това време ще бъдат изхарчени не малко средства. „ Доколко разбирам има предпочитание от страна на страната, след толкоз години да бъде открито решение. Ето за какво е належащо всички ние да кажем какво желаеме, от какво имаме нужда, с цел да се откри най- положителното, дълготрайно решение на проблемите, които са общи за всички “, уточни Чавдаров.

Председателят на Административен съд Тинка Косева сподели, че въпреки за ръководената от нея институция, казусът да не е толкоз изострен,  съществуват съществени проблеми, заради което е извънредно време построяването на нова правосъдна палата още веднъж да бъде сложено на дневен ред. „ Всяко друго решение би било палиативна мярка “, беше мнението на Косева.

Председателят на Окръжен съд Варна – Марин Маринов, поддържа сътрудниците си и акцентира, че с построяването на обща нова постройка за правосъдните институции, освен ще бъде позволен десетилетен проблем на правораздаването, само че и ще бъдат спестени време, пари и старания на жителите и представителите на бизнеса, ползващи съдебно-административни услуги. „ Съдебната власт във Варна ще може да усъвършенства доста качеството на своята работа, ще се усъвършенстват в пъти разноските за поддръжка и защита на постройките, както и ще бъдат спестени значително пари на хората и държавния бюджет “, уточни Маринов.

Председателят на варненския Районен съд Ерна Якова, показа че е имала опция да посети много правосъдни здания в страната и толкоз сериозен проблем, какъвто съществува във Варна няма на никое място другаде. „ Само постройка проектирана за правосъдна палата може да реши всички наболели проблеми, които имаме “, безапелационна беше и Ерна Якова.

Председателят на Адвокатска гилдия във Варна Юлиян Георгиев изрази мнение, че в нито една институция на правосъдната власт във Варна няма естествени условия за работа на юристите. „ Нямаме стаи, където на мира и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а действително ние сме най- огромната юридическа общественост в града “, уточни той.

Такова беше и мнението на и. ф. Районен прокурор Красимир Конов, който предложи всяка институция да ревизира от каква повърхност има потребност и да се търси решение, което да задоволи освен сегашните потребности, а да бъде помислено и в вероятност.

Комисар Грозев от Областна дирекция „ Охрана “ – Варна показа, че дневно се правят сред 10-20 конвоя единствено в града, като работата им е извънредно затруднена, поради сериозния трафик във Варна, изключително през лятото. Според него сега е зает всеки вероятен запас, с цел да се обезпечи защитата на 5-те здания, които обслужват.

В края на срещата, участниците се сплотиха към мнението, че решение съществува и още веднъж би трябвало да бъдат проучени опциите за планиране и градеж върху терените, благосъстоятелност на Висшия правосъден съвет и Министерство на правораздаването. Единият вид е до бул. „ Д-р Пискюлиев “, където преди повече от 10 години беше планувано да бъде издигната правосъдна палата, който план към този момент е в историята. Това, обаче не изключва опцията за ново планиране на правосъдна палата, с оглед настоящите условия на всички институции. Другият вид е да се употребява наличния незастроен държавен терен против Затвора Варна, който е с задоволителна повърхност, а в същото време е на комфортно и отзивчиво място.

Магистратите взеха решение да сезират с настояванията си Висшият правосъден съвет и органите на локалната власт, като в края на март още веднъж ще се съберат за втора среща за изтъкване на съответни условия.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР